Шығыс Қазақстан облысы білім басқармасы
Өскемен қаласы бойынша білім бөлімінің
«№36 орта мектебі»
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі:
+7(7232) 26-84-48
Есепші:
+7(7232) 26-02-01
Нашар көрушілер
нұсқасы
» » » Здоровое питание – один из факторов гармоничного развития школьника
21
қазан
2020

Здоровое питание – один из факторов гармоничного развития школьника

Дұрыс  тамақтану - оқушының үйлесімді даму факторларының бірі
Балалардың тамақтануы баланың дамуының, оның көңіл-күйі мен жалпы әл-ауқатының негізгі  негізі болып табылады. Қазіргі ата-аналар денсаулық жағдайы мен дұрыс даму факторларының бірі, ағзаның сыртқы орта жағдайларына төзімділігі, интеллекттің, орталық жүйке жүйесінің дамуы тамақтану екенін есте ұстауы керек.
Салауатты тамақтану-бұл өмір сүру сапасын жақсартатын қоректік, пайдалы және дәмді тағамдардың кең ассортиментін қамтитын теңдестірілген және әртүрлі тамақтану, баланың мүшелері мен жүйелерінің теңгерімді дамуына әкеледі, көңіл-күйді көтереді. Алайда, балалардың тамақтануы әр түрлі және пайдалы ғана емес, сонымен қатар пісіру әдісімен де (қуырылған тағамдарды шектеу) және оның химиялық құрамы бойынша да (тағамдық қоспаларды, ас тұзын, дәмдеуіштерді және т.б. шектеу) жағымды болуы керек.
Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДҰ) салауатты диетаны құрудың диеталық моделі ретінде тамақтану пирамидасы деп аталатын нәрсені ұсынды. Оның құрылуы дұрыс тамақтану үшін қажетті өнімдерге негізделген, оның әртүрлілігі мен арақатынасы суреттелген. ДДҰ ұсыныстары бойынша тәуліктік энергияның жартысынан көбі пирамиданың төменгі екі қабатына кіретін өнімдермен, атап айтқанда нан, дәнді дақылдар, макарон өнімдері, күріш және картоппен бірге болуы керек.
Пирамиданың жасыл қабатына кіретін тағамдардың ішінен ДДҰ күніне кемінде 400 г көкөніс (картопқа қосымша) мен жемістерді, яғни бес-алты порцияны тұтынуды ұсынады.
Пирамиданың сары қабаты мұқият болуға шақырады. Дұрыс тамақтану үшін пропорционалды түрде осы аймақтың өнімдері аз мөлшерде қажет. Оң жағында ет және балық өнімдері, жұмыртқа, жаңғақтар және бұршақ дақылдары бар. Ет пен ет өнімдерінің майлы сорттарын бұршақ, бұршақ дақылдары, балық, жұмыртқа, құс еті және майсыз етпен алмастырған жөн. Денеге күн сайын идеалды дене салмағының килограммына тек 0,8 г ақуыз қажет болғандықтан, бұл тағамдарды аз мөлшерде тұтыну керек. Бұл аймақтың сол жағында кальцийі жоғары тағамдар, атап айтқанда ірімшіктер, майсыз сүт және сүт өнімдері бар.
Пирамиданың жоғарғы жағында тамақ аймағы орналасқан, оны қолданар алдында мұқият ойлану керек. Өйткені, бұған энергетикалық құндылығы жоғары және микроэлементтердің шамалы мөлшері бар өнімдер кіреді. Бұл топтың өнімдері өте аз мөлшерде тек басқа азық-түлік топтары қамтамасыз еткеннен тыс қосымша энергияны қамтамасыз ету үшін қажет.
Өсіп келе жатқан ағзаның қалыпты өмір сүруін қамтамасыз ету және жасөспірімдердің денсаулығын сақтау үшін жеткілікті қоректік заттар мен энергияның тұрақты және тұрақты жеткізілуімен қатар, тамақтану режимін сақтау, яғни диетаны күні бойы бөлу, сондай-ақ тамақтану гигиеналық ережелерін сақтау маңызды. Сирек немесе ретсіз тамақтану, көлемі жағынан маңызды бөліктер, тым ыстық немесе суық тамақ, ұйықтар алдында көп тамақтану, тамақтануға асығу, оны жеткіліксіз шайнау - бұл жасөспірімдерге тән бұзылулар. Өкінішке орай, тамақтанудағы бұл қателіктер асқазан-ішек жолдарының жұмысында да, басқа органдар мен жүйелердің жұмысында да айтарлықтай бұзылуларға әкеледі. Мысалы, тым суық немесе ыстық тамақ асқазан-ішек жолдарының моторикасына теріс әсер етеді.
ДДҰ-ның тамақтану бойынша ұсыныстары
1. Диеталар негізінен өсімдік тектес әр түрлі тағамдардан тұруы керек, жануарлардан алынатын өнім азайтылған жөн. 
2.Күніне бірнеше рет нан, дәнді дақылдар, макарон, күріш немесе картоп жеңіз.
3.Күніне кем дегенде 400 г түрлі көкөністер мен жемістерді, жақсырақ жаңа піскен және жергілікті жерде өсірілген экологиялық таза тағамдарды тұтыныңыз.
4.Дене салмағын ұсынылған шектерде ұстаңыз (дене салмағының индексінің мәні 20-дан 25 кг/м2-ге дейін), қалыпты калориялы диетаны сақтап және күнделікті қалыпты жаттығуларды орындаңыз.
5.Күнделікті калория 30% - аспауы керек, майларды тұтынуды бақылаңыз; қаныққан майлардың көпшілігін қанықпаған өсімдік майларымен немесе жұмсақ маргариндермен ауыстырыңыз.
6.Майлы ет пен ет өнімдерін бұршақпен, балықпен, құс етімен немесе майсыз етпен ауыстырыңыз.
7. Май мен тұзы аз сүт пен сүт өнімдерін (айран, йогурт, ірімшік) тұтыныңыз.
8. Құрамында қант мөлшері аз тағамдарды таңдаңыз. Тазартылған қантты, қантты сусындар мен тәттілерді тұтыну жиілігін шектеңіз.
9.Тұзы аз тағамдарға артықшылық беріңіз, олардың жалпы мөлшері тәулігіне бір шай қасықтан (6 г ) аспауы керек, соның ішінде дайын тағамдардағы тұз. Эндемиялық аймақтарда йодталған тұзды тұтыну қажет.
10. Бумен пісіру, оны қайнату, пісіру немесе микротолқынды пеште өңдеу қосылған майдың мөлшерін азайтуға көмектеседі.
11.Өмірдің алғашқы 6 айында балаларды тек ана сүтімен тамақтандыруды насихаттаңыз.




Питание детей является основным фундаментом развития ребенка, его настроения и самочувствия в целом. Современным родителям необходимо помнить, что одним из факторов состояния здоровья и правильного развития, устойчивости организма к условиям внешней среды, развитие интеллекта, центральной нервной системы, является питание.
Здоровое питание - это сбалансированное и разнообразное питание, включающее широкий ассортимент питательных, полезных и вкусных продуктов, которые улучшают качество жизни, приводят к сбалансированному развитию органов и систем ребенка, поднимают настроение. Однако, питание детей должно быть не только разнообразным и полезным, но и щадящим как по способу приготовления (ограничение жареных блюд), так и по своему химическому составу (ограничение пищевых добавок, поваренной соли, специй и др.).
В качестве диетологической модели построения здорового пищевого рациона Всемирная организация здравоохранения (ВОЗ) рекомендовала так называемую пирамиду питания. В основу ее создания положены необходимые для здорового питания продукты, разнообразие и соотношение которых она иллюстрирует.

   По рекомендациям ВОЗ более половины суточной энергии должно поступать с продуктами, входящими в два нижних слоя пирамиды, а именно: с хлебом, зерновыми, макаронными изделиями, рисом и картофелем.
   Из продуктов, входящих в зеленый слой пирамиды, ВОЗ рекомендует потреблять ежедневно не менее 400 г овощей (дополнительно к картофелю) и фруктов, то есть пять- шесть порций.
    Желтый слой пирамиды призывает к осмотрительности. В пропорциональной отношении для здорового рациона питания продукты этой зоны необходимы в малых количествах. С правой стороны расположены мясные и рыбные продукты, яйца, орехи и бобовые. Жирные сорта мяса и мясопродуктов целесообразно заменять фасолью, бобовыми, рыбой, яйцами, птицей и постным мясом. Поскольку организм нуждается ежедневно только 0,8 г белка на килограмм идеальной массы тела, употреблять эти продукты необходимо в малых количествах. С левой стороны этой зоны находятся продукты с большим содержанием кальция, а именно: сыры, нежирное молоко и молочные продукты.
    На верхушке пирамиды расположена зона продуктов, перед употреблением которых следует хорошенько подумать. Ведь сюда входят продукты с высокой энергетической ценностью и незначительным содержанием микроэлементов. Продукты этой группы в чрезвычайно малых количествах нужны лишь для обеспечения дополнительной энергии сверх того, что уже обеспечена другими группами продуктов.
Для обеспечения нормальной жизнедеятельности растущего организма и сохранения здоровья подростков, наряду с регулярным и постоянным поступлением достаточного количества питательных веществ и энергии, важное значение имеет соблюдение режима питания, то есть распределение рациона в течение дня, а также соблюдение гигиенических правил приема пищи. Редкие или беспорядочные приемы пищи, значительные по объему порции, слишком горячая или холодная еда, обильный прием пищи перед сном, торопливость при приеме пищи, недостаточное ее пережевывание - это те нарушения, которые характерны для подростков. К сожалению, эти погрешности в питании ведут к заметным нарушениям, как в работе органов желудочно-кишечного тракта, так и в деятельности других органов и систем. Например, слишком холодная или горячая пища, как правило, неблагоприятно влияет на двигательную функцию желудочно-кишечного тракта.
Рекомендации ВОЗ по питанию
  1. Рационы питания должны состоять из разнообразных продуктов преимущественно растительного, а не животного происхождения.
  2.  
  3. Ешьте хлеб, зерновые продукты, макаронные изделия, рис или картофель несколько раз в день.
  4.  
  5. Употребляйте не менее 400 г в сутки разнообразных овощей и фруктов, желательно свежих и выращенных в местных условиях экологически чистых зон.
  6.  
  7. Поддерживайте массу тела в рекомендуемых пределах (значение индекса массы тела от 20 до 25 кг/м2) с помощью нормокалорийной диеты и ежедневных умеренных физических нагрузок.
  8.  
  9. Контролируйте употребление жиров, удельный вес которых не должен превышать 30 % суточной калорийности; заменяйте большинство насыщенных жиров ненасыщенными растительными маслами или мягкими маргаринами.
  10.  
  11. Заменяйте жирное мясо и мясопродукты фасолью, бобами, рыбой, птицей или нежирным мясом.
  12.  
  13. Употребляйте молоко и молочные продукты (кефир, простокваша, йогурт, сыр) с низким содержанием жира и соли.
  14.  
  15. Выбирайте продукты с низким содержанием сахара, ограничивайте частоту употребления рафинированного сахара, сладких напитков и сладостей.
  16.  
  17. Отдавайте предпочтение продуктам с низким содержанием соли, общее количество которой не должно превышать одной чайной ложки (6 г ) в сутки, включая соль, находящуюся в готовых продуктах. В эндемичных зонах необходимо употреблять йодированную соль.
  18.  
  19. Приготовление пищи на пару, ее варка, тушение, выпекание или обработка в микроволновой печи помогает уменьшить количество добавляемого жира.
  20.  
  21. Пропагандируйте кормления детей первых 6 месяцев жизни исключительно материнским молоком.